Kamil Zbruž – ENERGY

E-book, Tvorba
1. augusta 2011, 1:38 | Kamil Zbruž

Loading...

Na stiahnutie:

Share 'Kamil Zbruž – ENERGY' on Bookmarky.cz Share 'Kamil Zbruž – ENERGY' on Facebook Share 'Kamil Zbruž – ENERGY' on Linkuj.cz Share 'Kamil Zbruž – ENERGY' on Twitter Share 'Kamil Zbruž – ENERGY' on vybrali SME Share 'Kamil Zbruž – ENERGY' on Email

7 komentárov »

  1. Jiří Trávníček píše:

    líbí se mi… Kamile… Tvoje nová kniha… je hodně kolářovská… jako geniální Básně ticha… chtěl bych ji mít
    v rukou coby originál… zda je tak krásná… jako na obrazovce nb…
    J.T.

    • Kamil Zbruž píše:

      Ďakujem za veľkorysé hodnotenie, Jirko. Energy vyšla zámerne len ako Ebook, z niekoľkých dôvodov: počet výtlačkov je neobmedzený, šírenie je bezproblémové a žiarivý kontrast medzi čiernou a bielou by sa v knihe nedal dosiahnuť. Takto je každé stiahnutie vlastne originálom. Skutočný originál sú len čierne papiere s ponalepovanými obrázkami, ktoré som naskenoval, usporiadal a poslal mailom Jakubovi Repickému, computerovému editorovi Kloaky. Požiadal som ho, aby odstránil zvislé predelové čiary medzi dvojstranami, aby sa čierna zliala a vytvoril sa efekt noci. Jakubov skvelý nápad bol ten interaktívny prehliadač na webovej stránke. Toto vydanie vyzerá veľmi profesionálne a za jeho krásu vďačím jemu.

      Ešte raz Ti ďakujem, Jirko, za povzbudzujúci komentár.

      Kamil

  2. Mila Haugová píše:

    Perfektná kniha Kamila Zbruža: ako neskoré zjavenie sa Mallarmého Knihy: ale to je inak lebo takéto knihy nemajú ani predchodcov ani pokraečovateľov: sú ako chladná žiarivá hviezda o ktorej nevieme či práve vznikla alebo zanikla.
    Za takéto niečo dostal výskumník kryštálov Nobelovku: objavil „Quasikristallen“, kde sú atómy usporiadané nie pravidelne ako sa myslelo, ale tvoria viac vzoriek, ktoré sa neopakujú… hranice všetkého sú semipermeabilné aj literatúr básní aj kryštálov a ich prieniku.Mila Haugová

    • Kamil Zbruž píše:

      Mila, ďakujem, veľmi si vážim, že si zaradila Energy do takého vznešeného príbuzenstva. Ja pracujem so zmenami média. Keď som pred rokmi publikoval prázdne strany, dospel som tým k tichu a prázdnote. Prestal som považovať slovo za jediný nosič estetickej informácie a sústredil som sa na plochu a priestor. Nechal som podklad vystúpiť do popredia, aby sa samotné médium stalo významotvorné. V Energy je médiom noc, ktorá produkuje intuitívne obrazy, dynamizované hermetickou symbolikou. Neinšpiroval som sa literatúrou ani umením, ale tichom, ku ktorému som hľadal alternatívu.

  3. robert bielik píše:

    Ak by nebolo experimentov a hlavne experimentátorov, pravdepodobne by sme stále žili v jaskyniach. Toľko k otázke, či experiment áno, alebo nie. Podobne je to aj s experimentom literárnym, no v prípade Kamila Zbruža cítim potrebu dodať ešte jedno adjektívum navyše: experiment duchovný. V tomto rozmere som kedysi čítal – nečítal Kamilovo „Ticho“ a podobne vnímam aj záhadnú, mnohovýznamovú vetu (mimochodom, ako stvorenú pre všetkých priaznivcov hermeneutiky), ktorú univerzalisticky skloňuje takmer vo všetkých jazykoch sveta vo svojom novom opuse „Enargy“. Maškrta pre lingvistov si navyše aj vizuálne prepožičiava rôzne symboly, či fragmenty symbolov, aby bola hra ešte príťažlivejšia. Jej elektronickej forme nie je čo vyčítať, no ako človek „starého sveta“,zberateľ bibliofílií a iných literárnych vzácností by som rád uvítal aspoň zopár zhmotnených kúskov. Už teraz si vyhradzujem právo na kúpu!

    • Kamil Zbruž píše:

      Ahoj Robo. Energy odmietlo len asi 12 knižných vydavateľov, kým Becketta vraj až 25. Ale nezazlievam im to, na týchto komentároch vidno, že aj ja som mal spočiatku problém s jej hodnotením. Príčinou je mnohoznačnosť a neuchopiteľná podstata Energy, ktorá nie je „ani to, ani ono“. Nie je to len experimentálna literatúra, len vizuálna poézia, len konceptuálne umenie, len výtvarný artefakt, alebo len kniha, ale univerzálne médium, plastický prostredník, ktorý sa ľahko prispôsobí zhmotneniu v rôznych podobách. Vďaka Mišovi Rehúšovi, ktorý Energy prijal do Kloaky, som ju už videl na veľkom filmovom plátne, viem si ju predstaviť vo výstavnej sieni na veľkých plátnach v štýle Rothko, z vybraných dvanástich obrazov by mohol byť pekný kalendár, dobre by ukázala na bilboardoch popri diaľniciach, alebo by mohla pokrývať strop, podlahu aj steny nejakej internetovej kaviarne, alebo undergroundového klubu. Možností jej uplatnenia je iste oveľa viac. Prezentoval som Energy ako prvý slovenský originálny Ebook s medzinárodným záberom. Ďakujem, že si upozornil na jej duchovný rozmer, práve ten je v nej najdôležitejší. Ale máš pravdu, je to predovšetkým autobiografická kniha s niekoľkými simultánnymi príbehmi a hlavným motívom cesty, preto by mala vyjsť aj knižne. Uvítam každú sponzorskú ponuku a vydavateľský návrh, bola by škoda nevyužiť aj túto možnosť.

Pridať komentár

XHTML | Povolené značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0
2010 – 2024 kloaka | ISSN 1338-158X (online) | ISSN 1338-5054 (tlač)
kloaka [na] membrana [bodka] sk
web beží na WordPresse, s témou odvodenou od Barecity