Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú!

Obrázok používateľa andrej
Št, 23. 12. 10 - 18:52 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | andrej

http://www.blackdevilrecords.com/ este mi neda nespomenut, ze hirax je nazov nejakej starsej a ocividne dost zlej metalovej skupiny, kto vie, ci zhoda nahod, majster vraj rad tvrdsiu hudbu

Obrázok používateľa trolejbus
Po, 06. 12. 10 - 21:59 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | trolejbus

najma okolo Hiraxa a Hladohlasu to zacina ozivat v poslednej dobe v tomto smere, tie Martonove dristy tiez stoja zato

Po, 06. 12. 10 - 14:33 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | Hasdrubal

myslim ze tam povydavalo uz hodne ludi.

 

ale je fakt, tito ludia su zaujimavi skor ako skupina, ako jednotlivci su nudni

Obrázok používateľa James Juyce
Po, 06. 12. 10 - 13:40 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | James Juyce

mna zaujimaju len esa, postavicky, co uz nieco vydali a zacali sa etablovat v obskurnej komunite podobne zufalych entit a celebrit

Ne, 05. 12. 10 - 23:47 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | Hasdrubal

myslim ze v prostredi literarnych klubov takych najdes plne hrste. aspon podla ich prezentacie na biblioteke.

 

miske mal vzdy aspon sebareflexiu - ale ta je asi iba nutena, vzhladom na to, kde vsade funguje by ho vzdy za nieco niekto sfukol

Obrázok používateľa James Juyce
Ne, 05. 12. 10 - 23:41 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | James Juyce

v tejto suvislosti mi tiez napadlo, ze by mozno nebolo zle vymysliet projekt (archiv alebo nieco), kde by sa zhromazdovali podobne skvosty vybranych obskurnych literarnych subjektov, ved ich je k dispozicii niekolko - okrem hiraxa baricaka napr. gabriel nemeth, stanislav haber, dalimir stano, marek mittas, ak vsetko pojde ako doteraz, tak aj riso miske (projekt mam talent moze vobec priniest mnozstvo podivuhodnych figur) atd.

Ne, 05. 12. 10 - 23:39 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | Hasdrubal

anjeli su bezpohlavni nie? asi bude treba najst ine erotogenne zony. (aj ked - nemali vsetci muzske mena?)

Obrázok používateľa trolejbus
Ne, 05. 12. 10 - 19:50 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | trolejbus

Podobne kraviny ako v tom manifeste pise (aspon predpokladam, ze to je jeho praca) aj na knihy vydane Hladohlasom. Naprilad k Martonovej zbierke Eskimák na korze je takyto popis:

Ján Marton vo svojej druhej zbierke šetrí slovami a o to majú jeho verše bez rýmu väčšiu silu. Je to koncentrát pocitu, beznádeje, úprimnosti... Je to nárek duše, ktorá sa zvíja, plazí, skučí, plače a jediné, čo sa jej podarilo dočiahnuť, je pero. Tak sa ho chytá, stíska ho spotenou dlaňou a ryje s ním do sveta svoje slzy. Nezaujíma ju, aká bude odozva. Potrebuje úľavu, žiada sa jej prežiť, aj keď to v niektorých básňach vyznieva možno opačne. Neverte tomu. Marton sa narodil pre nás všetkých... Keď prežije on, prežije aj ľudstvo.

Ne, 05. 12. 10 - 16:42 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | Hasdrubal

"Vítame život, autentu, pocit...

Nevyhýbame sa vulgarizmom - ignoruje názor, že baseň je odraz života autora. Naopak, píšeme tak, aký je skutočný život. Sme zrkadlo a nie pseudokrása.

Vyhýbame sa zložitým metaforám, ktoré by pochopili iba jedinci na megalikticky vysokej priečke vnímania. Na druhej strane poprosíme nevysvetľovať si to tak, že chceme písať iba pre "robotníkov". Zlatá stredná cesta. Byť vnímavý, prostý, úderný a hlavne POCITOVÝ (tak, aby sa v básni našiel aj obyčajný človek a nie iba poet s baretkou na gebeni, s fajkou medzi perami a nikdy nechýbajúcimi veršami v slovách... )"

 

Toto mi evokuje skor naky ten poulicny/pokrcmovy beat. Pocuvat na citacke o tom, ako vdaka kritikom svet straca krasne slova co mohli obohatit nase duse - nepresna citacia z biblioteky - mi pride ako docela protimluv s tymi ich kydmi o Spinavych basnikoch, ktori pisu spinavu literaturu ktora vlastne ani nie je literaturou (tieto dve veci mu nevadi vyslovit v priebehu jednej hodiny)

Ne, 05. 12. 10 - 16:09 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | Hasdrubal

Neviem, co je na nom tragickejsie - jeho osoba, alebo to, ako na citackach protireci manifestom jeho skupiny spinavych basnikov.

Obrázok používateľa James Juyce
Ne, 05. 12. 10 - 15:28 ad Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú! | James Juyce

vtipne je, ako sa usiluje vyznievat skromne a pokorne a pritom z kazdej druhej vety trci ego jak svina (o vlastnej duchovnej vynimocnosti, ako on vsetko prekukol a vie, ako to chodi)

 

inak by to mohla byt vyborna studijna pomocka pre studentov a studentky psychologie - nositelom akych rozmanitych psychickych poruch a bludov je dotycna osoba