Siete 2011

2 hlasy

Podujatie Siete 2011 je piatym ročníkom multižánrového festivalu, zameraného predovšetkým na literatúru, a to hlavne na podporu mladých a často nezavedených autorov. Idea festivalu má korene v snahe prezentovať tvorcov publikujúcich prevažne na internete.

 

O kvalite festivalu svedčí okrem iného aj fakt, že mnoho zo začínajúcich autorov sa neskôr stalo akceptovanou súčasťou slovenského i českého literárneho diania. Keďže festival prezentuje mladú literárnu tvorbu, dáva ju do pozornosti širšiemu literárnemu publiku, zapĺňa tým medzeru v kultúrnom dianí na Slovensku. Napriek tomu, že u nás existujú podobné snahy, sú buď na nízkej úrovni alebo sa zameriavajú na iné spektrum literatúry. Dôkazom záujmu verejnosti o takýto druh akcie je aj postupne sa zvyšujúca návštevnosť festivalu, ktorá na ostatnom ročníku (konanom v priestoroch Hudobného klubu U Očka) presiahla počet dvesto divákov.

 

Miesto:           Hudobný klub U Očka, Karpatská 3, Bratislava

Čas:                15.10.2011, 14:00-23.59 hod.

Vstupné:        3 Eur

Program        a viac info o akcii na www.literis.sk/index.php?page=Siete-2011

Partneri:         Webglobe, Rádio_FM, festivaly.sk, časopis Vlna, TV Bratislava

Vystúpia:

 

LITERATÚRA:

 

Erik Šimšík [SK]                                 (*1987) Autor experimentálnych textov a vizuálnej poézie. Študuje sociológiu na FF UK v Bratislave. S poviedkou Rezne získal 2. miesto v literárnej súťaži Poviedka 2010 Asseco solution. Publikoval v časopisoch Romboid, Rak, Kloaka.

 

Dušan Šutarík [SK]                            (*1989) Autor absurdných textov publikujúci na internete, fanúšik avantgardy, dadaizmu a surrealizmu. V súčasnosti študent Vysokej školy múzických umení, odbor dramaturgia a scenáristika.

 

Boris Lilov [SK]                                  (*1977) Vyštudoval Matematicko-fyzikálnu fakultu UK v Bratislave, finalista súťaže Poviedka 2005, publikoval prózu, poéziu a aforizmy v rôznych periodikách a na internete, autor zbierok aforizmov Slovenská frázovitá obec (Unika 2008) a Mimikry a masakry (Literis 2010), zostavovateľ zbierky autorov publikujúcich na internete - Netvorba. Predseda OZ Literis.

 

Jonáš Zbořil [CZ]                                (*1988) V súčasnosti študent českého a anglického jazyka na PedF Univerzity Karlovy, venuje sa hraniu v kapelách Sundays on Clarendon Road a Steakhouse Orchestra. Doposiaľd nepublikoval žiadnu zbierku, jednotlivé texty mu vyšli v antológii Nejlepší české básně 2009, v časopisoch Psí víno, Host, H_aluze, na webe Atemporevue.cz, Almanach wagon, v relácii Liberatura rádia Wave. Laureát súťaže Ortenova Kutná Hora.

 

Christian Futscher [A]                        (*1960) Študoval germanistiku a romanistiku na univerzite v Salzburgu. Od roku 1987 žije vo Vídni. Píše prózu, básne, satirické rozhlasové hry a piesne (které i zpívá). Je oceňovaným autorom viacerých publikácií (napr. Drážďanská cena lyriky z r. 2008). Autor zbierky Květy krve (český preklad vydaný v nakladateľstve Petr Štengl).

 

Ondřej Buddeus [CZ]                         (*1984) prekladá z nemčiny a nórštiny, pôsobí ako redaktor časopisu Psí víno a občasný editor. Študuje nórsku literatúru ako doktorand FFUK. V nakladateľstve Petr Štengl mu v roku 2011 vyšla zbierka „55 007 znaků včetně mezer“. Ďalšiu knihu, „Orangutan v zajetí má sklony k obezitě“, vydáva s Alžbetou Skálovou a Martinou Kupsovou. Prvotina „rorýsy“ je pripravená na vydanie v nakladateľstve fra. Dlhodobo spolupracuje s gitaristom Lukášom Koskom. Jeho texty boli preložené do taliančiny, nemčiny, poľštiny a angličtiny.

 

Pavel Novotný [CZ]                           (*1976) Doktorand štúdia na katedre germanistiky FF UP v Olomouci, vedúci katedry nemeckého jazyka na Prírodovedne-humanitnej a pedagogickej fakulte v Liberci, autor literárnych montáží a radiofonických kompozícií, z ktorých jedna vyšla v podobe básnickej zbierky Mraky, publikuje v časopisoch Tvar, Pandora, Psí víno, internetovom almanachu Wagon a ďalších. Skladá piesne, vytvára zvukostroje, spolu s Jaromírom Typltom pripravil scénickú interpretáciu fonickej básne Ursonate.

 

Inge Hrubaničová [SK]                       (*1965) Redaktorka, popritom hrá divadlo (pôsobila v autorskom divadle Stoka, v súčasnosti pôsobí v divadle SkRAT) a píše. Naposledy vydala beletristickú knihu Láska ide cez žalúďok (Aspekt, 2007) a výber z novinových a rozhlasových úvah o jazyku The Slovak Matrix alebo Slová v maskáčoch (Q 111, 2010).

 

Uršula Kovalyk [SK]                           (*1969) Pochádza z Košíc, vyštudovala sociálnu prácu, v súčasnosti je spisovateľkou na voľnej nohe a venuje sa sociálnemu divadlu v ktorom hrajú bezdomovci a telesne postihnutí. Laureátka súťaže Poviedka 2001, víťazka slovenského národného kola celosvetovej literárnej súťaže o cenu Davida T.K.Wonga v roku 2002. Autorka kníh: Neverné ženy neznášajú vajíčka (2002), Travesty šou (2004) a Žena zo sekáča (2008). Píše divadelné hry (Vec, Maková panna, Oktagon, Jane Bond, Deň mŕtvych, Squat). Žije v Bratislave.

 

Jana Juráňová [SK]                           (*1957) Vyštudovala Filozofickú fakultu Univerzity Komenského (ruština – angličtina). Je jednou zo zakladateliek feministickej publikačnej a vzdelávacej organizácie ASPEKT. Autorka viacerých kníh (Dobroš sa nemusí zastreliť, Zverinec, Siete, Utrpenie starého kocúra, Iba baba, Bubliny, Babeta ide do sveta, Ježibaby z Novej Baby) a divadelných hier (Salome, Misky strieborné, nádoby výborné), laureátka Ceny Bibliotéky, a trikrát nominovaná na cenu Anasoft Litera.

 

Pank v šercu [SK]                              Neón pankové, fatálno - inštrumentálne duo, spájajúce urbánne malomeštiactvo Dlhých dielov s Fintickou rurálnou selankovitosťou.

 

DIVADLO:

 

Tuš [SK]                                             Divadlo Tuš vzniklo v rámci platformy VŠMÚ a Štúdia 12 nazvanej Mliečne zuby, ktorej ambíciou je podporovať realizovanie aj vznik pôvodných, autorských projektov budúcich profesionálnych divadelných tvorcov. Divadlo Tuš predstaví inscenáciu Žena cez palubu, ktorá bola nominovaná na cenu Dosky v kategórii Objav sezóny 2008/2009.

 

HUDBA:

 

Herzog Herzog [SK]                           Pod pseudonymom Herzog Herzog vystupuje Peter Janovický, ktorý experimentuje so žánrami ako IDM či glitch. V roku 2010 mu vyšiel debutový digitálny album inTHISposition (Exitab, re-released 2011). Na Sieťach predstaví výber z pripravovaného albumu.

 

Sundays on Clarendon Road [CZ]    Dvojica z Čiech - Jan Tůma (gitara, laptop) a Jonáš Zbořil (vokály, laptop), ktorá kombinuje akustickú gitaru s elektronickými samplami. Ich repertoár z veľké väčšiny tvoria melancholické songy podložené elektronickými beatmi a pazvukmi, vedia však zložiť aj pecku, na ktorú sa dá tancovať.

 

Vegetarian Delight [SK]                     Trnavské alternatívno-experimentálne zoskupenie založili v roku 1998 Milan Novota (basová gitara, vokály), Igor Pavelek (gitara) a Peter Bujňák (bicie). Čoskoro sa pripojili ďalší kľúčoví členovia - Ivana Hanzlíková (flauta) a Peter Kollár (klávesy). Od svojho založenia kapela experimentuje s rôznymi štýlmi (napr. pop, funk, post-punk), pričom si však vždy zachováva svoj špecifický, nekonformný a ťažko zaraditeľný zvuk.

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a s príspevjkom Hlavného mesta SR Bratislavy, grantového programu ARS BRATISLAVENSIS.

So, 15. 10. 11
So, 08. 10. 11 - 01:17 ad Siete 2011 | Gnaag (bez overenia)
Prídem sa pozrieť

Poslať nový komentár

Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.