Diskusia o drogách a literatúre - k dispozícii článok zachytávajúci vývoj tzv. "drogovej literatúry" . Dojmy, skúsenosti, názory.
"Byla by, nebo existovala by dnešní literatura v takové podobě, v jaké ji známe, bez působení drog?"
"Existuje vlastně autor, který nikdy nepodlehl slastnému mámení alkoholu?"
jo....
to by som brala
kloaku
len aby sa nezmenil na stoku vnimania
heh.
ale dá sa otvoriť aj kanál vnímania...
tak to si teda umyjem a otvorim svoje okna vnimania...
nie nie.
to s týmto nemá nič spoločné :)
len občas je zmena vnímania zaujímavá
posobim prilis upato?
podľa mňa by prospeli každému...
aj tebe
myslel som po tej literarnej stranke
vseobecne neprospievaju nikomu samozrejme
'ako ta poznam, drogy by ti neprospeli' - tak toto ma teda dostalo, mozes mi to blizsie vysvetlit?
pokial by to bola japonska hojicha, nevadilo by mi to. neverim slepo lekarom, hladala by som s velkou pravdepodobnostou alternativu/dalsie nazory
nasledkom je psychicky natlak, vycitky atd.
no, ale co znamena 'neakceptovatelne'?
za nasledok ma vylucenie zo spolocnosti, trest, smrt?
Pes, ktorý žerie trávu, trávi. Neodmieta mäso.
nezjednodusuj to na priklade zvierata
toto je nielen dost hypoteticky priklad. ale ak mam z toho vychadzat, tak clovek, ktory sa rozhodne (iba tak?) nejest maso, je chory, lebo ide proti prirode
podla mna sa vegetarianom stava clovek preto, lebo si uvedomuje svoje konanie a nasledky (a istu rolu tu hra aj samozrejme empatia a inteligencia)
mne je to sympaticke, lebo sa to neprieci evolucii
napr. to, ze umrem, ale o inom - cize pripustas moznost neakceptacie a tym potvrdzujes moju vychodiskovu tezu?
co mas v zivote iste?
sancu alebo istotu?
nie :)) stado s 8 clenmi (aj ked jeden nespolupracuje) je vzdy silnejsie ako stado so 7 clenmi - a okrem toho - vzdy existuje najslabsi clanok retazca... ak nim nebude dotycne prasa, bude nim prasa ine... nejde vytvorit.. dokonalu rasu bez invalidov a vegetarionov.. z tohoto hladiska ma prasa sancu byt sice akceptovane.. ale nepochopene.. :)
inymi slovami - da sa to vztiahnut na tento pripad a teda tak potvrdit moju vychodiskovu tezu?
vzorce spravania su v podstate jednoduche.. nema to s rozumom a logickymi dovodmi prasata nic spolocne.. odlisny jedinec je chapany ako najslabsi clanok retazca .. preto je odsudzovany najviac vo vlastnom chlieve.. ostatnym chlievom je to jedno... postup je jednoduchy: presvedcit prasa, ze je chore - iba to nevidi, ze vegetarianstvo je nezdrave, ze alkohol v malom mnozstve pomaha - dalej citove vydieranie - ak nie si s nami si proti nam... vypi aspon za kalisok - dalej (ak to nepomoze) sa mu da najavo, ze je odlisne a to vylucenim na okraj kmena (kde je lahsou koristou pre dravca - najslabsi by mali ist prvi. ) a najextremnejsia moznost je docasne vylucenie z kmena (kym dostane rozum)..... vsetko to ale robia prasata s najlepsim umyslom.. a sice priviest ho k rozumu aby bol opat pri nich a mohli ho mat radi.. ako v rozpravke.. stastne az kym nepomreli... :))
a moze to byt (a byva to) aj neakceptovanie zo strany tych prasiec?
ta reakcia zavisi od typu spolocnosti/rodiny a celkovy vysledok od tvrdohlavosti toho jedneho prasata
to si situaciu prevratila - tu sa nebavime o tom, ako najjednoduchsie si to pocinanie vysvetluju "bezne" prasce, bavime sa o tom, ze ty tvrdis, ze pre bezne prasce je to pocinanie sice nepochopitelne ale nie neakceptovatelne len v niektorych pripadoch (choroba, soferovanie), ja sa pytam, aka je ich reakcia v pripade inych dovodov - najma takych, ktore su pre ne irelevantne/nepochopitelne
poviem to orwelovsky: prasa, ktore sa rozhodne, ze prestane byt vsezravcom a zacne jest iba zeleninu a otruby (iba tak) ide proti tradiciam a zracim navykom svojho rodu ... najjednoduchsie vysvetlenie je, že je zviera chore (aj pes, ktory je chory odmieta maso a zerie travu) .
a ak k tomu nemas dost vazny dovod? ak je to dovod, ktory je pre danu komunitu irelevantny?
hej, hej
Miso mal iste na mysli svoju rodinu;)
neprehanaj jj :),.. u nas na vychode (myslim v mojej rodine a tak) to je sice nepochopitelne.. ale nie neakceptovatelne.. teda - ak mas k takemuto spravaniu dost vazny dovod.. :) to znamena, si vazne chory, alebo vodič
ja uz som sa s tym stretol, v niektorych spolocenstvach/rodinach na slovensku je vegetariansto neakceptovatelne, rovnako ako abstinencia v pripade alkoholu, cize s trochou zovseobecnenia mozno za taku kulturu povazovat tu slovensku
to mäsožrútstvo uz je ale skor nutnost ako nejake presvedcenie alebo postoj
v istych kulturach by si ako vegetarian neprezil
robil som si srandu, neviem
v akych konkretne?
teda, v prvom rade, mna hned napada spolitizovana skatula s napisom droga
v istych kulturach je/bolo napriklad vegetarianstvo hriechom
ako ta poznam, drogy by ti neprospeli.
ale hovorit o presvedcenosti (co sa tyka napriklad literatury) je cira hypoteza nezakladajuca sa na ziadnych skusenostiach.
co by si robila v pripade, ked by ti lekar/psychiater odporucil nejaku liecebnu metodu zakladajucu sa na pozivani drog?
mas pravdu.
pre mna je mozno este priskoro posudzovat nejake veci
imho boli muzikanti /minimalne v poslednom storoci/ viac na ociach verejnosti, co moze suvisiet s tym, ze budia u teba viac drogovy dojem
takto: co sa drog tyka experimentovali s nimi podla mna z o dost vacsej casti muzikanti ako literati, ak sa mylim tak ma oprav.. neviem zober si beatlesov v rannej faze a vo faze ked najviac konzumovali LSD, obrovsky rozdiel, a podla mojho skromneho vkusu aj kvalitativny :D
no napriklad v pripade amfetaminu a spol., tak to hej. naslapavaju, ale myslienky ti idu tak rychlo, ze nevies/nestihnes povedat jednu suvislu vetu
nehovoriac o naslednej paranoje, halucinaciach, depresie, totalnej psychickej destabilite
samozrejme zavisi kolko si toho das
drogy zatienuju myslenie? niektore ho teda dost naslapavaju - stimuluju
ok
netvrdim, ze simulanty nezvysuju vnimavost, len ze si to nezelam
hej, vtipne
vidim, ze sme nezavisle (!) od seba uviedli podobny argument, hoci pri inom prispevku
ano, ved stimulanty ako amfetaminy ju zvysuju
len to nie
hej, mozu asi zvysit vnimavost
neviem, stale uvazujem akym sposobom mozu drogy prispiet ku kvalite tvorby umenia. napriklad ja skor oblubujem texty, kde prevysuje nejaka "intelektualna" stranka nad, dajme tomu umeleckou strankou. neviem to blizsie vysvetlit, ale v tom prvom pripade drogy skor zatienuju myslenie, ale mozu byt dobre, zvysit akusi kvalitu, po tej umeleckej stranke. alebo ti mozu dat len iny uhol pohladu co niekedy staci
to nie je styl, ku ktoremu 'patri' konzumacia drog. je to urcity typ ludi - taki, ktori su citlivejsi a cast z nich su umelci, napr.
v literature to chapem podobne ako hal., ale nevidim velky rozdiel
preco a akym sposobom by mali tieto latky zvysovat muzikalne schopnosti a nie literarne?
stale sme v ramci umenia
a asi sme stale v ramci nejakeho stylu ku ktoremu drogova konzumacia nepochybne patri
ale je to stale otazka kvality?
(ach, to je tak relativny pojem)
co sa tyka toho hladania kvalitativneho posunu v drogach, skor som pobadal u muzikantov
otazne je dazdenka.. ci bol skor alkohol, alebo bukowski.. bol skor kokain, alebo ullysses? bol by ullysses aj bez kokainu? pisal by bukowski bez alkoholu? myslim, ze ano. do tridsiatky, kedy by spachal samovrazdu..
rozmyslala si niekedy nad tym, preco tolko umelcov pacha samovrazdu?.. ze drogy nie su pricina, ale iba nasledok? urcite vies, co poviem, ked napisem.. trpela som, ked som pisala tu basen. problem... so zvladanim emocii.. s uvedomenim si svojho miesta v spolocnosti... s otazkou preco som tu, aky to ma zmysel.. je vobec nejaky zmysel toho vsetkeho.. hladanie odpovede na otazku preco vstat rano z postele a zit.... to je to, co ide z ich textov... su to zaklady filozofi - to be or not to be - oni nechceli zkvalitnovat, to co pisu... v drogach malokto hlada vedecky sposob zlepsovania svojho pisania... v drogach sa hlada utecha, zabudnutie, sposob akym to "utrpenie" dostat nejakym sposobom von.. inak sa clovek zblazni... drogy nemusia byt pricina.. mozu byt dosledkom, ale ved... pisanie je rovnako dobra forma sadomasa ako akakolvek ina...
rozumiem
jasne, to nemozem vediet.
to nepotrebujem sa da vysvetlit aj tak, ze taka skusenost mi nestoji za kvalitnejsiu literaturu - nepotrebujem ju mat lepsiu. necitim sa natolko "poetkou", aby som do toho vrazala veci takehoto rangu, je to neoddanost veci proste.)
ako stimulanty, to sedi
ale nemozes vediet, ze by drogy tvoju tvorbu kvalitativne neposunuli
ano
moment, neskusala si a vravis, ze nepotrebujes?
ja som napr. zistila, ze ziadne stimulanty v podobe drog nepotrebujem - nie len na literaturu, ani na nic ine, ale to je mimo temy. napriek tomu, ze to prakticky nemam ako porovnat, som o tom presvedcena /v tomto case/.
netvrdim opak
viem
profil inak moze byt dost ironicka a fabulovana zalezitost
to som nikdy nemala v ziadnom profile
pankova aktivistka
samozrejme, potetovany Morrison
inak, v hlavicke tejto diskusie spominas nech sa podelime so svojimi dojmami, skusenostami, nazormi.
myslis, ze budem hovorit o svojich drogovych skusenostiach?:)
akurat vcera bezal dokument o tom rebricku. zaujimave ze taky tabak, alkohol, ci sterodidy a ine legalne drogy sa umiestnili skor v prvej polovici a taka extaza, ci LSD na chvoste rebricka
nielen Freud, co sa tyka psychiatrov je vela takych, co podnecuju rozne vyskumy v tejto oblasti. podla mna profesionalne vyuzitie roznych drog je otazkou 21 storocia v tejto oblasti.
mne sa zdá, že som niekde videl, počul alebo čítal, že Freud hovoril o kokaíne ako o lieku budúcnosti
ved v pohode - mna tam skor zaujalo/sokovalo ine, ako druhy drog.
ked som ho citala davnejsie a zistila, ze Freud vraj potlacoval vznikajucu zavislost na morfine uzivanim kokainu a inde sa docitala, ze kokain ma co-to spolocne so sexualne deviantnym spravanim, s hypersexualitou a pod., bolo to zaujimave
no pre mna nie prilis zaujimavy clanok
akurat pripomenul tento rebricek:
http://www.drogy.net/clanek/ktere-drogy-nejvic-skodi_2007_04_10.html
alebo:
http://www.tyzden.sk/casopis/2008/28/alkoholy-literatury.html
skôr som mal na mysli halucinogény..mentálnou stabilitou som v tomto pripade myslel v podstate pruznost myslenia teda schopnost prisosobit sa novym vnemom..proste nepodliehat panike v zdanlivo kritickych situaciach a prave naopak v takychto situaciach zaujat skor pragmaticke stanovisko
hej, tu moze byt problem s definiciou, relativitou a vlastne pravom posudit stabilitu
co myslis mentalnou stabilitou? mozno napr. diskotekove drogy letia aj medzi velmi stabilnymi jedincami
ktovie, ake percento mentalne stabilnych jedincov vyskusa nejaku drogu, mozno v tom je ta finta
hmm je to mozne aj ked som nepocul ze sa nieco take stalo..kazdopadne zalezi na settingu pred pozitim takej latky ked mas predtym zlu naladu je dost pravdepodobne ze nebudes mat dobry zazitok.. pred nejakymi 5 rokmi sme trocha testovali lysohlavky a jeden vecer sme sa vsetci az nepricetne bavili a na druhy den stacilo kamaratovi aby vypadla v podniku elektrika a dlho sme ho potom odhovarali od samovrazdy aj ked neverim ze by to spravil ale skratka dostal silnu haluz..odvtedy zastavam nazor ze taketo veci by mali skusat len mentalne stabilni jedinci v tom zmysle ze poznaju svoju psychyku do takej miery ze si dokazu uvedomit ze aj ked na nich pride nejaky podobny nutkavy pocit vedia ze je to len docasne a tym aj vydrzatelne..
samozrejme, bral som ako priklad. take detaily neznam:D
to je zaujimave, to som nevedel . ale koniec-koncov, anlgictina ma mnoho vyrazov pre vselico
ono - nejde hadzat beatnikov do jedneho vreca.. na LSD ficali, co viem,tak Leary, Ginsberg, Ferlinghetti, Kesey, Plath, na marihuane a benzedrile Kerouac, Brautigan .. Burroughs - morfin, heroin...kazdy podla gusta :D
v anglictine existuje dokonca termin oznacujuci pisanie pod vplyvom LSD tento "styl" sa nazyva "cosmic", obcas sa da stretnut s viaczrozumitelnym "trippy"
"V 60. rokoch sa začala užívať masovejšie ako podpora tvorivosti a na rozšírenie vedomia v mnohých pracovných odvetviach, hlavne umeleckých."
zdroj sice wiki, ale stotoznujem sa s tymto vyrokom
preto su beatnicka texty take zvlastne, farebne, viaczmyslove a tvrde
nemyslim ... LSD je halucinogen - posobi na receptor CNS a zvysenu tvorbu serotoninu.. flashback z LSDcka mozes dostat aj pol roka po jeho neuzivani - a skocis z mosta ... halucinacie su velmi zvlastne, farebne, viaczmyslove, tvrde... , specialne u LSD ...
som rad ze sa na slovensku mozem citit bezpecne nedavno som pozeral nejaky dokument o projektoch na zachranu holandska ale vsetko mi to pripadalo docasne a na to kolko si to vyzaduje usilia malo efektivne kazdopadne by som tam isiel este pozriet..
napr. Tatry su formovane horskym ladovcom, ktory tu bol - niekolko krat, pretoze to krasne oscilovalo.
a napr. Holandsko sa dnes preto potapa, pretoze v case, ked celu Skandinaviu pokryval pevninsky ladovec, bolo vyssie - nieco ako dvojramenna vaha. dnes je ladovec fuc a Skandinavia sa ako stopel dviha - a Holandsko klesa.
atd, atd.
hm
zaladnenie v stvorhranoch znie zaujimavo neviem ani presne ako si to predstavit prijal by som k tomu nejakú vizualizáciu ale aj samotne slovne spojenie je zaujimave
to sme sa v skole neucili, ale ak by si chcel vediet nieco napr. o zaladneni v stvrtohorach, som k dispozicii
v skole sme sa ucili ze tam zohralo ulohu LSD..ale ved to je v podstate synteticky pendant psylocibinu a na tripe uz par slukov asi velmi neovplyvnilo autorove vnimanie..skor by to pribrzdilo pripadne progresivne myslienkove pochody ktore su podla mna podstatou aplikacie v procese tvorby tusim sa tomu hovori penetrancia aspon ja to chapem ako prenikave videnie teda videnie novych alebo skrytych suvislosti
no kto by povedal, ze Alica v krajine zazrakov vznikla pravdepodobne pod vplyvom marihuany a psychotropnych hub..
Poslať nový komentár